Betaalt uw huurder niet? Dit kan u doen als verhuurder.

Een huurder die plots stopt met betalen kan flink wat kopzorgen opleveren. Financiële tegenvallers, tijdsverlies en de wirwar van juridische regels… Klinkt overweldigend, toch? Maar wees gerust, hier vindt u een duidelijk overzicht om u te helpen navigeren door de verschillende situaties.

Geen betaling meer van de huurder

  • Een maand zonder huurbetaling is vervelend, maar kan iedereen overkomen. Start met een vriendelijke herinnering. Misschien is het een vergetelheid of een eenmalig probleem waaraan uw huurder eigenlijk niets kon doen?
  • Is er al twee maanden geen betaling? Wacht niet langer. Het is essentieel dat u nu actie onderneemt. Maar let op, in de wereld van verhuur zijn er regels. Die zetel uit het appartement slepen? Misschien niet het beste plan…

Loop niet zomaar binnen in uw verhuurde woning

Bij het verhuren van uw woning draagt u namelijk het genot over aan de huurder. Dat betekent dus géén sleutel houden en niet zomaar even binnenlopen. Ja, zelfs de brievenbus is off-limits. Sterker nog, het is een misdrijf. Net zoals het veranderen van de sloten. Inspecties? Zeker, maar wel op afspraak.

De eerste juridische stap: de Vrederechter

Als uw huurder, ondanks talloze herinneringen en pogingen tot contact, de achterstallige huur blijft negeren, is het tijd voor stevigere maatregelen. Wilt u een huurcontract ontbinden door problemen met uw huurder? Dat kan u niet zomaar zelf. De eerste stap: naar de vrederechter. Alleen met een geldig vonnis van deze rechter kunt u verdere stappen ondernemen voor de uithuiszetting van de huurder.

De rol van de gerechtsdeurwaarder

Opgelet: een positief vonnis van de vrederechter betekent niet dat u direct actie kunt ondernemen. Zelfs wanneer de rechter oordeelt dat de huurovereenkomst moet worden ontbonden, is het niet aan u om de huurder uit de woning te zetten. Als de huurder niet vrijwillig de sleutels overhandigt na de uitspraak, is de volgende stap het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder. Hij of zij betekent het vonnis en brengt zo de huurder officieel op de hoogte van de uitspraak.

Vanaf dit moment krijgt de huurder standaard één maand de tijd om de woning te verlaten, tenzij de vrederechter anders heeft bepaald door deze termijn te verkorten. Geeft de huurder geen gevolg binnen deze termijn? Dan zal de gerechtsdeurwaarder de uithuiszetting fysiek uitvoeren, de inboedel verwijderen en indien nodig de sloten van de woning veranderen. Van deze acties wordt een proces-verbaal opgemaakt.

De kosten: wie draait er voor op?

Alle kosten rondom het uitzetten van een huurder zijn in principe voor hun rekening. Maar eerst zal u deze kosten zelf moeten voorschieten. Wanneer uw huurder niet kan of wil betalen, zal het enige expertise van een advocaat vergen om dit bedrag terug te halen.

Verhuurdersverzekering: uw juridische superheld

U bent al tot hier geraakt? Dan weet u ondertussen wel dat het verhuren van een woning risico’s met zich meebrengt. Gelukkig kan u zich hiertegen wapenen.

Met een verhuurdersverzekering heeft u direct een stevige back-up. Naast het dekken van gerechtskosten, krijgt u ook een advocaat aan uw zijde. Deze expert denkt met u mee, geeft raad en staat u bij in juridische kwesties. Het beste? De rekening gaat naar uw verzekering. Of u nu problemen heeft met achterstallige huur of andere geschillen: met deze verzekering staat u nooit alleen in de juridische ring.

Advies nodig?

Advocatenkantoor Sarah Bernaers staat voor u klaar! Elke verhuurdersituatie is uniek. Daarom is goed advies essentieel. Als advocaat, met expertise in huurrecht, help ik u graag verder. Neem contact op en leg mij uw probleemstelling voor. We lossen het samen op.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.