Een rechtsbijstandverzekering, is dat nuttig of niet? Als advocaten zien we héél veel situaties bij onze cliënten waar ze goed van pas komt. Ook al denken ze vooraf van niet… We horen zelfs vaak dat mensen ervoor kiezen om alleen naar de rechtbank te trekken, omdat ze advocaatkosten willen vermijden. Terwijl het mogelijk is dat de kosten van hun advocaat volledig gedekt zijn door de verzekering die ze al jaren trouw betalen.

Rechtsbijstandverzekering = aanvullende polis bij autoverzekering

Als u betrokken bent bij een ongeval of een verkeersovertreding begaan heeft, dan bestaat de kans dat u voor de politierechter moet verschijnen. U kunt zich dan juridisch laten bijstaan door een advocaat verkeersrecht. De rechtsbijstandverzekering die u als aanvullende polis bij uw autoverzekering afgesloten heeft, kan u in dat geval heel wat geld besparen.

En hoewel zo’n rechtsbijstandverzekering goed ingeburgerd is in onze maatschappij, merken we dus dat er in de praktijk nog heel wat misverstanden over bestaan. Als specialist in verkeersrecht leg ik u graag via vijf stellingen uit wat waarheid en wat onzin is.

1. Ik kan kosteloos een beroep doen op een advocaat als ik een rechtsbijstandverzekering heb

Waar. Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering. Ze is inbegrepen in uw autoverzekering en dekt een risico. In dit geval de juridische bijstand die u nodig hebt in verkeerszaken. Heeft u een advocaat nodig? Dan hebt u het recht om er een te kiezen. En uw verzekering betaalt de factuur.

2. Ik moet de advocaat nemen die mijn verzekeraar mij toewijst

Niet waar. U bent vrij om een advocaat te kiezen om u te verdedigen en uw belangen te behartigen. U moet uw verzekeraar daarvan wel op de hoogte stellen. Heeft u geen voorkeur? Dan zal uw verzekeraar een advocaat voor u aanstellen.

Sarah Bernaers is er voor u

Een ongeval of verkeersovertreding is snel gebeurd. Heeft u juridische bijstand nodig? Dan sta ik voor u klaar. Want verkeersrecht is één van mijn vakgebieden. Samen gaan we op zoek naar de beste aanpak om vanuit uw persoonlijke belang het meest optimale resultaat te bereiken.

3. Een rechtsbijstandverzekering is gekoppeld aan mijn naam

Niet waar. Als u een ongeval veroorzaakt of een verkeersovertreding begaat met een wagen die niet uw eigendom is, kan u via de autoverzekering van die wagen juridische bijstand krijgen als die verzekering ook een rechtsbijstandspolis omvat.

4. Een rechtsbijstandverzekering geldt ook als ik zwakke weggebruiker ben

Waar. Op voorwaarde dat u een familiale polis afgesloten hebt waarin rechtsbijstand voorzien is. Want als u als zwakke weggebruiker een verkeersongeval hebt of een verkeersovertreding begaat, komt uw autoverzekering – en dus ook uw rechtsbijstandverzekering via die polis – niet tussen.

5. Als zwakke weggebruiker kan ik nooit aansprakelijk zijn en heb ik dus geen rechtsbijstandverzekering nodig

Niet waar. Bent u als zwakke weggebruiker betrokken in een ongeval met een voertuig? Dan moet de verzekeraar van dat voertuig uw lichamelijke schade en kledingschade vergoeden, ook al heeft u schuld. Maar dat betekent niet dat u niet aansprakelijk kan zijn voor de schade van de bestuurder of eigenaar van het voertuig. Heeft u schuld? Dan zal u die schade moeten vergoeden. Als er discussie is over de schuldvraag en u juridische bijstand nodig heeft, dan kan u de advocaatkosten wel terugbetaald krijgen als u via uw familiale verzekering een rechtsbijstandverzekering heeft.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.