Begrijp de huurwaarborg: uw rechten en plichten als verhuurder en huurder 

Hoewel wettelijk niet altijd verplicht, wordt een huurwaarborg bijna standaard gevraagd om de verhuurder te beschermen tegen niet-betaalde huurgelden of onvoorziene schade aan de woning bij vertrek van de huurder. Maar wat zijn de regels rond huurwaarborgen, zowel voor hoofdverblijfplaatsen als voor andere verhuurde eigendommen?

Huurwaarborgen voor niet-hoofdverblijfplaatsen

Voor eigendommen die niet als hoofdverblijfplaats dienen, zoals vakantiewoningen, garages of bedrijfspanden, hebben huurder en verhuurder veel vrijheid om afspraken te maken over de huurwaarborg.

Vorm van waarborg: kan variëren van contant geld tot waardevolle objecten zoals juwelen of aandelen.
Hoogte van de waarborg: er is geen wettelijke limiet. De waarborg kan oplopen tot meer dan 12 maanden huur, afhankelijk van wat beide partijen overeenkomen.
Beheer van de waarborg: de waarborg hoeft niet verplicht op een geblokkeerde of geïndividualiseerde rekening te staan.

De wet stelt geen specifieke termijn waarbinnen de huurwaarborg vrijgemaakt of terugbetaald moet worden. Echter, de verjaringstermijn voor het indienen van een vordering voor de teruggave van de waarborg is vastgesteld op tien jaar.

Huurwaarborgen voor hoofdverblijfplaatsen

Voor huurders die hun hoofdverblijfplaats huren, gelden strikte regels omtrent de huurwaarborg, vooral afhankelijk van de datum waarop de huurovereenkomst is gesloten.

Voor contracten gesloten vóór 1 januari 2019 (Woninghuurwet)

Als uw huurcontract onder de Woninghuurwet valt, zijn er doorgaans drie mogelijke vormen van huurwaarborg:

  • Geïndividualiseerde rekening: dit is de meest voorkomende vorm, waarbij de waarborg op een aparte rekening op naam van de huurder bij een financiële instelling staat.
  • Bankwaarborg: hierbij krijgt de huurder de mogelijkheid om de waarborg geleidelijk op te bouwen.
  • Bankwaarborg via OCMW: dit is een regeling waarbij een bankwaarborg wordt opgezet door middel van een standaardcontract tussen een OCMW en een financiële instelling.

De waarborg is gelimiteerd tot maximaal twee maanden huur en moet verplicht op een geblokkeerde rekening worden gestort, wat automatisch rente voor de huurder oplevert. Dit garandeert ook dat geen van de partijen éénzijdig over de waarborg kan beschikken zonder overeenstemming.

Bijzondere situaties

Niet op een geblokkeerde rekening: als de waarborg niet op een geblokkeerde rekening wordt geplaatst maar direct aan de verhuurder wordt overhandigd, dan is deze laatste rente verschuldigd vanaf het moment van ontvangst. De rente wordt berekend aan de gemiddelde marktrente en kapitaliseert over de tijd.
Verzoek om blokkering: indien de huurder later verzoekt om de waarborg op een geblokkeerde rekening te plaatsen, is de verhuurder vanaf dat moment de wettelijke rente verschuldigd.

Teruggave huurwaarborg Woninghuurwet

Net zoals bij niet-hoofdverblijfplaatsen, verjaart de mogelijkheid om een vordering in te dienen voor de huurwaarborg na tien jaar. Dit geeft zowel de huurder als de verhuurder ruim de tijd om eventuele claims te beslechten.

Voor contracten gesloten na 1 januari 2019 (Vlaams Woninghuurdecreet)

Voor huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 zijn gesloten onder de nieuwe regels van het Vlaams Woninghuurdecreet, zijn er een paar belangrijke updates wat betreft de huurwaarborgen:

Verhuurders mogen nu een huurwaarborg vragen die gelijk is aan maximaal drie maanden huur. Dat is dus meer dan de vorige limiet van twee maanden, waardoor verhuurders beter beschermd zijn tegen eventuele schade of achterstallige betalingen.

Als er bij het beëindigen van het huurcontract geen overeenkomst is over de huurwaarborg, heeft de verhuurder één jaar de tijd om dit via de rechter op te lossen. Als de verhuurder niet op tijd handelt, komt de waarborg toe aan de huurder.

Teruggave huurwaarborg Vlaams Woninghuurdecreet

In deze situatie is de aanpak iets anders. Na het beëindigen van de huurovereenkomst heeft de verhuurder maar één jaar de tijd om een claim in te dienen voor de vrijgave van de huurwaarborg.

Deze kortere periode is bedoeld om financiële geschillen sneller op te lossen en geeft de huurder snel duidelijkheid over de status van zijn waarborg. Als de verhuurder binnen dit jaar geen stappen onderneemt, komt de waarborg toe aan de huurder.

Tip: wacht niet te lang

In alle gevallen is het cruciaal om niet te lang te wachten met het nemen van de nodige stappen voor de vrijgave van de waarborg. Vertraging kan complicaties veroorzaken en de terugbetaling verder uitstellen.

Als de partijen het niet eens zijn over de verdeling van de waarborg bij het einde van de huurovereenkomst, is het aan de belanghebbende partij om actie te ondernemen. Deze partij kan de vrijgave van de waarborg aanvragen via de vrederechter, die bij vonnis een beslissing zal nemen.
Geen van de partijen kan zelfstandig over de waarborg beschikken zonder de instemming van de andere partij. De bank waar de waarborg is gestald, zal de fondsen alleen vrijgeven met een schriftelijk akkoord van beide partijen of op basis van een rechterlijke uitspraak.

Heeft u vragen over de huurwaarborg, of heeft u juridische bijstand nodig bij het opstellen of beoordelen van een huurovereenkomst? Aarzel dan niet om contact op te nemen met advocate Sarah Bernaers voor deskundig advies en ondersteuning rond het huurrecht.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.