Een ouderschapsplan opstellen helpt discussie voorkomen (en dat is goed voor u én uw kind)
Beste gescheiden ouders
Beste mama en papa
Wat ik u nu ga vertellen, leest u misschien niet graag. Toch wil ik graag u van enkele zaken bewust maken.
Onbewust troosten en sparen
Kinderen van gescheiden ouders zijn meestal loyaal aan hun mama én hun papa. Ze willen geen partij kiezen en gewoon fijne momenten beleven – ook al is het apart – met de twee mensen die al hun hele leven voor hen klaarstaan.
Hoe klein kinderen ook zijn, hun voelsprieten werken heel erg goed. Uw kind voelt uw pijn en frustratie en zal u onbewust proberen te troosten of sparen door u te vertellen wat u wil horen: dat hij het niet zo leuk vindt bij uw ex-partner, er niet meer naartoe wil gaan, en dat die nieuwe vriend of vriendin van mama of papa echt niet tof is …
Ouderlijke taak
Die woorden doen u waarschijnlijk deugd. Zeker als de scheiding niet uw keuze was of als u met ruzie uit elkaar gegaan bent. Toch is het uw taak om als ouder uw kind te stimuleren om naar uw ex-partner te gaan, ook al is dat heel moeilijk voor u. Want uw kind heeft het recht op twee aanwezige ouders in zijn leven.
Andere plaats, andere regels
Als advocate gespecialiseerd in familierecht hoor ik vaak van gescheiden ouders dat hun kind onhandelbaar is de eerste dagen na een verblijf bij de ex-partner. Als u daar even over nadenkt, dan zal u zien dat dat niet zo verwonderlijk is. Want bij mama gelden nu eenmaal andere regels dan bij papa. Het is dus normaal dat uw kind zich even moet aanpassen.
Wilt u graag een ouderschapsplan laten opstellen door een echtscheidingsadvocaat en specialist in familierecht? Dan staat meester Bernaers voor u klaar. Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.
Ene week wel, andere week niet
Stelt u zich eens voor dat de regels op uw werk elke week veranderden. Dan zou u toch ook weleens iets doen wat niet mag, omdat dat de week ervoor nog toegelaten was, niet? Zo is het ook voor uw kind als u gescheiden bent.
Gescheiden ouders hebben niet dezelfde regels. Het is al moeilijk om het eens te raken over huis- en opvoedingsregels als u niet gescheiden bent. Die zijn vaak de oorzaak van stevige discussies. Het is dus niet verwonderlijk dat u en uw ex-partner andere regels hanteren en dat uw opvoedingsvisie – en dus de regels – niet altijd overeenstemmen.
On speaking terms blijven
Het is dus erg belangrijk dat u en uw ex-partner on speaking terms blijven en duidelijke afspraken maken. Lukt dat niet? Dan doet u er goed aan om in het belang van uw kind te aanvaarden dat er bij uw ex-partner andere regels gelden. En luister ook naar uw kind. Want het enige wat hij of zij wil, is door zijn beide ouders graag gezien worden …
Uw kind verbindt u
De realiteit is dat u en uw ex-partner levenslang samen ouders blijven. Of u het wil of niet, u zal de rest van uw leven met uw ex-partner geconfronteerd worden. Uw kind verbindt u met elkaar. Een goede verstandhouding tussen u en uw ex-partner is niet alleen goed voor uw kind, maar ook voor u. Het zorgt voor gemoedsrust. Heeft u die? Dan straalt u dat uit naar uw kind, dat zich daardoor vrijer zal voelen.
Goede afspraken maken goede vrienden
Helaas leert de praktijk ons dat goede afspraken maken en respecteren voor veel ouders een grote uitdaging is. Mijn advies? Giet uw afspraken in een ouderschapsregeling. Zo kan er geen discussie ontstaan.
Wat is het tijdstip en de plaats van de wissel? Wie kan uw kind ophalen en terugbrengen? Vallen seizoensgebonden aankopen zoals jassen en schoenen onder de buitengewone kosten? Wie koopt de kleding? Wie gaat er met uw kind naar de kapper?
Het zijn maar enkele voorbeelden van afspraken die u in uw ouderschapsregeling kan opnemen. Hoe gedetailleerder u die afspraken maakt, hoe minder kans op discussie en hoe groter uw gemoedsrust.
Stok achter de deur
Nog een reden om een ouderschapsplan op te stellen? Het is uw stok achter de deur als uw ex-partner de afspraken niet respecteert. Staat er niets op papier en leeft uw ex-partner de afspraken niet na? Dan kan u de uitvoering en naleving niet vragen aan de familierechter.
Vertel niets slechts
Tot slot willen we u aan het einde van onze brief oproepen om tegen uw kind niet slecht te spreken over uw ex-partner, en dat ook niet te doen tegen anderen als uw kind het kan horen. U praat immers over iemand die uw kind heel graag ziet. U zal uw kind dus kwetsen als u kwaadspreekt over zijn mama of papa.
Vriendelijke groet
Meester Sarah Bernaers
Advocaten gespecialiseerd in familierecht