Glaasje (of pilletje) op? Laat u straffen! En onaangenaam verrassen.

Het hoeft geen betoog: rijden onder invloed van alcohol of drugs is not done. En toch. Het aantal verkeersongevallen waarin drank en verdovende middelen een rol spelen, is onrustwekkend hoog. Om over de dodentol nog maar te zwijgen. Nochtans zijn de regels strikt en de straffen streng. Dat las u al in een eerdere blog. De tijd dat u er van afkwam met alleen een rijverbod of geldboete, ligt lang achter ons. Steeds meer politierechters vonnissen andere of bijkomende sancties. Stuk voor stuk onaangename verrassingen die we u graag besparen. Precies daarom zet ik ze voor u op een rij. Omdat ik houd van het principe van een gewaarschuwd man (en vrouw). Want die telt voor twee.

Drempels voor rijden onder invloed

Voor de goede orde frissen we eerst uw basiskennis even op … Rijden onder invloed van illegale drugs is absoluut verboden. De wet hanteert een nultolerantie. De maximale alcohollimiet ligt in ons land op 0,5 promille. Bij professionele bestuurders zelfs 0,2 promille. Maar ook onder die drempel kan u bij een controle dronken verklaard worden. Dat gebeurt dan op basis van uiterlijke kenmerken, zoals een onstabiele tred, troebele blik of dubbele tong.

Aan de kant

Positief getest? U krijgt meteen een rijverbod van minimaal drie uur. In de meeste gevallen geeft de procureur des Konings ook de opdracht tot het intrekken van uw rijbewijs. Uw voertuig wordt ter plekke veilig geparkeerd of getakeld. Tenzij u iemand anders met een geldig rijbewijs uw wagen laat besturen. Uiteraard moet ook die persoon alcohol- en drugsvrij zijn. Pas wanneer u een negatieve speeksel- en/of alcoholtest hebt afgelegd, mag u uw rijbewijs weer op zak steken.

Op proef

Uw rijbewijs weer ophalen kan alleen bij de politiedienst die het eerder introk. En dat is dus niet noodzakelijk bij u in de buurt. Vervelend? Dat valt best wel mee. Veel onaangenamer wordt het als de politierechter u naast de traditionele geldboete en een rijverbod nog andere straffen oplegt. Denk maar aan het afleggen van medische en psychologische testen. Specialisten gaan dan na of u fysiek en geestelijk in staat ben om opnieuw achter het stuur te kruipen.

Neem contact op voor een gespecialiseerde advocate.

Op slot

Steekt uw rijbewijs minder dan twee jaar in uw portefeuille? Dan is een rijverbod én een nieuw theoretisch of praktisch rijexamen automatisch uw deel. En ging u stevig over de schreef, dan krijgt u er van de politierechter een alcoholslot bovenop. Dat gebeurt trouwens steeds vaker. Minstens voor één jaar en gekoppeld aan een omkaderingsprogramma. De kosten zijn voor uw rekening en lopen op tot 6.000 euro.

Levenslang?

En dan is er nog het verval van het recht tot sturen. Zie artikel 42 van de wegverkeerswet. Geen straf maar een beveiligingsmaatregel. Bedoeld voor bestuurders die lichamelijk of geestelijk ongeschikt blijken om te rijden. Meestal frequente gebruikers van alcohol of drugs. Een eerdere veroordeling voor rijden onder invloed doet bij de politierechter vaak een belletje rinkelen. Temeer omdat de pakkans klein is.

Voor de beoordeling van iemands rijgeschiktheid schakelt de rechtbank een deskundige in. Die gaat door middel van een haaranalyse na of er sprake is van chronisch gebruik van alcohol en/of drugs. Simpel, gewoon enkele dagen niet gebruiken, zegt u? Dikke pech, want de testresultaten gaan maanden terug in de tijd. Dan maar weigeren? Ook dat is geen goed idee. De rechter ziet dat als een schuldbekentenis en verklaart u sowieso rijongeschikt.

Rijbewijs inleveren dus! En daar kan zelfs hoger beroep niets aan veranderen. Maar goed ook. Regelmatige gebruikers zijn een gevaar in het verkeer. Voor zichzelf en vooral voor anderen. Een herziening aanvragen kan ten vroegste zes maanden na de uitspraak. Laat u dat na of kan u simpelweg niet bewijzen dat u intussen wél rijgeschikt bent, dan dreigt zelfs een levenslang rijverbod. En dat is pas écht slikken.

Toch betrapt op alcohol of drugs achter het stuur? En dreigt een stevige straf? Ik sta voor u klaar. Niet met een verwijtend vingertje, wel met juridisch advies en expertise in verkeersrecht. Neem dus contact op en trek met een gespecialiseerde advocate naar de politierechtbank.

Ga zeker ook door onze vorige blog over rijden onder invloed:

Voor de draad ermee! De gevolgen van een positieve alcoholtest’.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.