Terug naar school: een rekenoefening rond de gewone én buitengewone kosten voor gescheiden ouders

Een coole boekentas, flashy fluostiften en een set kleurrijke ringmappen. De vakantie zit er nog maar net op of de portemonnee van mama en papa moet opnieuw open. Maar hoe zit dat bij gescheiden ouders? Vallen de extra kosten bij de start van het nieuwe schooljaar onder de uitgesproken verblijfsregeling en onderhoudsbijdrage? Of zijn het buitengewone kosten? Neem allemaal pen en papier: ik klap uit de school!

Om met de deur in de klas te vallen: iedere ouder draagt bij in de zogenaamde verblijfsoverstijgende kosten. Die staan los van de verblijfsregeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om kleding, schoenen en schoolgerief. Niet toevallig de dingen waarover gescheiden ouders het vaakst kibbelen. Omdat ze minder strikt afgebakend zijn dan de verblijfsgebonden en buitengewone kosten. Ik zet de verschillen netjes op een rij.

Verblijfsgebonden kosten

Dit zijn de gewone uitgaven die elke ouder draagt in de periode dat de kinderen bij hem of haar verblijven, zoals huisvesting, nutsvoorzieningen en voeding. Zijn de kinderen vaker bij één ouder, dan voorziet de andere een compensatie in de vorm van een onderhoudsbijdrage.

Buitengewone kosten

Daarnaast staat u als ouder mee in voor uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven. Die gaan verder dan het dagelijkse onderhoudsbudget en vloeien voort uit toevallige of ongewone gebeurtenissen. De wet beschrijft vier categorieën van buitengewone kosten:

1. GEZONDHEID

Op voorschrift van een bevoegde arts of instantie en na aftrek van tussenkomst door het ziekenfonds, de hospitalisatieverzekering of een andere aanvullende verzekering:

  • behandelingen door artsen-specialisten en de door hen voorgeschreven medicatie, gespecialiseerde onderzoeken en verzorging
  • heelkundige ingrepen, hospitalisatie en de specifieke behandelingen die eruit voortvloeien
  • (para)medische kosten in het kader van orthodontie, logopedie, oftalmologie, psychiatrie, psychologie, kinesitherapie en revalidatie, inclusief hulpmiddelen, prothesen en apparaten, zoals bril, beugel, contactlenzen, orthopedische zolen en schoenen, hoorapparaat, rolstoel
  • de jaarlijkse premie van de hospitalisatieverzekering of een andere aanvullende verzekering (indien betrekking op de kinderen)

2. ONDERWIJS

Na aftrek van onderwijstoelagen of studiebeurzen:

  • meerdaagse schoolactiviteiten, zoals ski-, zee- en bosklassen, school- en studiereizen, stages
  • noodzakelijk gespecialiseerd en kostelijk studiemateriaal en/of schoolkledij voor specifieke taken (indien vermeld op de lijst van de onderwijsinstelling)
  • het inschrijvingsgeld en de cursussen voor hogere studies, bijzondere opleidingen en niet-gesubsidieerd onderwijs
  • informatica-apparatuur, printers en software (indien noodzakelijk voor de opleiding)
  • bijlessen om te slagen in het schooljaar
  • bijkomende specifieke kosten voor een buitenlands studieprogramma

3. ONTWIKKELING EN ONTPLOOIING

  • kinderopvang tot 3 jaar
  • kampen en stages in het kader van culturele, sportieve of artistieke activiteiten
  • opleiding rijschool en (theoretische en praktische) examens voor rijbewijs

4. OVERIGE

Soms leggen ouders bijkomende buitengewone kosten vast in een gezamenlijk en door de rechter bekrachtigd akkoord. De limitatieve lijst beschrijft de afrekeningsvoorwaarden en kan in onderling overleg worden beperkt of uitgebreid.

Wilt u meer weten over mijn expertise in familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een afspraak.

Verblijfsoverstijgende kosten

Helder, toch? Maar dan zijn er dus die boekentas, fluostiften en ringmappen. Ook bestempeld als gewone uitgaven, maar in dit geval kosten die de verblijfsregeling overstijgen. Net als een bezoek aan de kapper, huisdokter of schoenwinkel. Dingen die elk van de gescheiden ouders weleens met zijn of haar kinderen doet. Ongeacht de geleverde onderhoudsbijdrage. Helaas is de praktijk vaak anders …

Ouders die alimentatie betalen, gaan er meestal van uit dat hun financiële inspanning dat soort uitgaven volledig dekt. En de verblijfsoverstijgende kosten dus exclusief ten laste zijn van de tegenpartij. Klopt niet! De ouder die onvoldoende bijdraagt, moet dat compenseren via de onderhoudsbijdrage en/of een aangepaste verdeelsleutel van de verblijfsoverstijgende kosten.

(Verdeel)sleutel in eigen of rechterlijke handen?

Toch is discussies vermijden is een betere piste. Niet het minst voor de kinderen. Hoe? Door goede en constructieve afspraken vast te leggen in een overeenkomst of ouderschapsplan. Enkele voorbeelden:

  • de lijst van buitengewone kosten aanvullen met uitgavenposten zoals kleding en schoolspullen
  • een extra lijst opstellen met verblijfsoverstijgende kosten, verdeelsleutel en betalingsmodaliteiten (eventueel via een kindrekening)
  • de onderhoudsbijdrage verhogen en de onderhoudsgerechtigde ouder aanduiden als verantwoordelijke voor alle kosten

Wie toch niet tot een akkoord komt, stapt het best naar de rechtbank. Die spreekt een verdeelsleutel uit: 50/50, 60/40, 75/25 of 100/0. Klare taal en vooral duidelijke cijfers. Kortom: alles wat u destijds leerde op school. Al dan niet met een coole boekentas, flashy fluostiften en een set kleurrijke ringmappen.

Lopen de uitgaven voor uw kinderen almaar op? En schuift uw ex-partner de hete aardappel door? Laat uw potje niet overkoken en kom langs. Samen gaan we voluit voor een eerlijke verdeelsleutel. Via een overeenkomst of een gerechtelijke procedure.

Lees zeker ook onze vorige blogs over echtscheidingsregelingen.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.