… trouwen?
… feitelijk samenwonen?
… wettelijk samenwonen?
En of de tijden veranderen. Een generatie geleden was het bovenstaande lijstje twee derde korter. Het was trouwen of niets. Samenwonen met iemand zonder een ring aan de vinger was not done. De goegemeente zou er schande over spreken.
Drie samenwoonvormen, verschillende gevolgen
Vandaag is het huwelijk niet langer het prototype van samenleven. U kan op meerdere manieren uw leven met iemand delen. Een goede evolutie. Maar wel eentje die een zakelijk kantje toevoegt aan de liefde. Want de samenwoonvorm die u kiest, heeft gevolgen voor u én uw kinderen. U maakt dus ook op die momenten dat u op wolken loopt maar beter even tijd om daarover na te denken.
Eerst bezinnen, dan beginnen
Feitelijk samenwonen is niet hetzelfde als wettelijk samenwonen. En wettelijk samenwonen biedt niet dezelfde bescherming en heeft andere gevolgen dan een huwelijk. Het zou ons te ver leiden om in een blog de verschillen te duiden. Maar bezint voor u begint.
Geen voorbode van een slechte afloop
Mensen vinden het vaak moeilijk om zich op voorhand te informeren over de beste samenwoonvorm voor hen. Dat zet een beetje een domper op de liefde. Het lijkt te bewijzen dat ze niet echt in de slaagkansen van hun relatie geloven, want ze treffen nu al maatregelen voor als het fout loopt. Begrijpelijk, maar niet correct. U moet het zien als een brandverzekering. Die sluit u ook af in de hoop ze nooit te moeten gebruiken. Maar als uw huis afbrandt, bent u blij dat u er een goede hebt.
Wilt u meer weten over mijn expertise in familierecht? Neem dan vrijblijvend contact op voor een afspraak.
Positieve invloed
Een correct statuut is niet alleen een meerwaarde in een worstcasescenario. Het schept ook duidelijkheid als alles goed gaat. Het is voor alle partijen helder wie welke bescherming en vrijheden geniet, hoe de huishouding geregeld is, wat de impact is van de contracten die u afsluit, en wie wat betaalt. En duidelijkheid voorkomt discussie. Zo kan het correcte statuut dus een positieve invloed hebben op uw relatie.
Informeren = problemen voorkomen
Het is dan ook belangrijk dat u en uw partner de juridische gevolgen van uw statuut begrijpen. Mijn advies? Win samen informatie in, bepaal welke vrijheden of bescherming u wilt, en maak een doordachte keuze. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.
Advies op maat
Samenwoonvormen behoren tot het familierecht, een van mijn expertisedomeinen. U kan met al uw vragen over huwen, feitelijk of wettelijk samenwonen bij mij terecht. U krijgt sluitend juridisch advies op maat van uw situatie zodat u een juiste keuze kan maken.