U bent niet meer samen met uw partner en overlijdt. Wat gebeurt er dan met uw minderjarige kinderen en uw nalatenschap?

Niet alle ouders gaan uit elkaar met onderlinge toestemming en niet alle partners gaan in een goede verstandhouding uit elkaar. Soms is het vertrouwen tussen voormalige geliefden helemaal zoek. En dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zeker als er kinderen zijn.

Ex-partners worstelen in mijn ervaring vaak met twee grote vragen: Wat gebeurt er met mijn minderjarige kinderen als ik sterf? En welke impact heeft dat op mijn nalatenschap? Ze willen immers niet dat na hun overlijden hun nalatenschap en de kinderen in handen van de andere ouder komen. Want die vertrouwen ze niet meer.

Ouderlijk gezag verder zetten

Als u sterft, zal uw ex-partner het ouderlijk gezag alleen verder zetten. Dat betekent dat uw kinderen automatisch toevertrouwd worden aan uw ex-partner. Die staat dan in voor hun levensonderhoud en opvoeding.

Alleen wanneer uw ex onbekwaam geacht wordt of niet in de mogelijkheid is om het ouderlijk gezag verder te zetten (bijvoorbeeld door een mentale beperking, gezondheidsproblemen, een verblijf in het buitenland of opsluiting in de gevangenis), vervalt die regeling.

Beide ouders overleden = voogd

Als u sterft, zal de rechter uw kinderen dus niet toewijzen aan een voogd. Dat gebeurt alleen als beide ouders overleden zijn. De langstlevende ouder kan in zijn testament of via een verklaring voor de vrederechter van zijn woonplaats of een notaris een voogd aanwijzen. Maar ouders kunnen dat ook samen doen.

Hebben u en uw ex in betere tijden via een verklaring voor de vrederechter of de notaris een voogd gekozen? Dan blijft die verklaring geldig als u overlijdt. Uw ex kan die verklaring wel herroepen.

Wilt u er zeker van zijn dat uw nalatenschap niet in handen van uw ex-partner komt? Laat u dan bijstaan en adviseren door advocaat Sarah Bernaers en stel een testament op. Neem gerust contact op voor meer informatie.

De vrederechter homologeert of kiest

Aanvaardt de gekozen voogd de voogdij? Dan zal de vrederechter de aanwijzing homologeren, tenzij hij of zij vindt dat de keuze het belang van het kind schaadt. Komen ouders samen om het leven en hebben ze geen voogd aangewezen, of is het niet mogelijk om hun keuze te respecteren? Dan zal de vrederechter een voogd aanstellen om de minderjarige kinderen op te voeden en hun goederen te beheren. De keuze valt vaak op een naast familielid, maar kan ook een advocaat zijn.

En uw nalatenschap?

Ouders hebben in principe het wettelijke genot en dus het beheer van de goederen van hun kinderen tot die meerderjarig zijn. Het gevolg? Als u overlijdt, komt het genot en het beheer van de goederen van uw kind én uw nalatenschap aan uw ex toe.

Wilt u dat voorkomen? Dan moet u in uw testament uitdrukkelijk opnemen dat het genot van de vererfde goederen niet aan de andere ouder toekomt, maar aan een derde partij.

 

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.