Toestemming van uw ex om te reizen met uw kinderen: essentieel of optioneel?

Maanden heeft u ernaar uitgekeken en nu is het moment eindelijk aangebroken: u gaat met uw kinderen – en eventueel uw nieuwe partner – op vakantie naar het buitenland. U heeft uw reisroute piekfijn uitgestippeld, de tickets liggen klaar en de koffers zijn gepakt. Kids-ID? Check! Enthousiasme? Dubbele check! Toestemming van uw ex om met uw kinderen naar het buitenland te reizen? Euh … is dat nodig?

Gezamenlijk ouderlijk gezag

Het korte antwoord? Nee. U heeft geen expliciete toestemming nodig van uw ex om met uw kinderen naar het buitenland te reizen. Want gescheiden ouders oefenen in de regel samen het ouderlijk gezag uit. Dat impliceert het wettelijke vermoeden dat de ene ouder akkoord gaat met de handelingen van de andere ouder.

In principe heeft u dus geen toestemming nodig van uw ex om met uw kinderen naar het buitenland te reizen. U hoeft uw ex-partner zelfs niet te vertellen dat u met de kinderen op reis vertrekt. Al is dat natuurlijk wel aan te raden om uw onderlinge relatie goed te houden.

Verblijfsregeling respecteren

Maar … die ‘regel’ geldt natuurlijk alleen voor de periode waarin de kinderen volgens de verblijfsregeling bij u verblijven. Duurt uw vakantie langer? Dan moet u wel de toestemming hebben van uw ex om de verblijfsregeling te wijzigen zodat uw kinderen mee op reis kunnen.

Machteloze ex?

Kan uw ex dan niets doen als hij of zij niet wil dat u met de kinderen naar het buitenland reist? Toch wel.

  • Uw ex kan dat melden in het gemeentehuis. U zal dan zonder toestemming van uw ex geen kids-ID of paspoort meer kunnen aanvragen voor uw kinderen, omdat het wettelijke vermoeden van instemming dan niet meer geldt. Het enige wat u dan kan doen, is u wenden tot de familierechter.
  • Uw ex kan ook bij de familierechter bezwaar aantekenen tegen uw reis met de kinderen. Maar de rechter zal normaal gezien alleen ingaan op dat verzoek als er een gegronde vrees is voor kinderontvoering, of als de reis de belangen van uw kinderen schaadt.

Bent u gescheiden en wilt u zeker zijn dat u zonder toestemming van uw ex probleemloos met uw kinderen op reis kunt? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Niet-gedeeld ouderlijk gezag

Hebt u het exclusieve ouderlijk gezag? Dan mag u alle ouderlijke beslissingen nemen. U hoeft dan op geen enkele manier rekening te houden met de wensen van uw ex als u met uw kinderen op reis wilt gaan.
Wil uw ex – die dus geen ouderlijk gezag heeft – met uw kinderen reizen? Dan moet u daar wel expliciet uw toestemming voor geven.

Ouderlijke toestemming = problemen voorkomen

Als u binnen de Europese Unie reist (Schengen), dan zal u geen grenscontroles meer hoeven te ondergaan. Toch is het goed om een document van ouderlijke toestemming van uw ex te hebben om problemen te voorkomen. Want het feit dat u als ouder alleen met de kinderen reist, kan vragen opwekken. U kan zelf een document voor ouderlijke toestemming opstellen en een kopie van de identiteitskaart van uw ex toevoegen. Een andere optie is om een standaardformulier voor ouderlijke toestemming te halen op het gemeentehuis en het na ondertekening ook daar voor echt te laten verklaren.

Kopie van geboorteakte

Reist u buiten de Europese Unie? Dan is een document van ouderlijke toestemming echt een must om problemen te voorkomen. Want dan is de kans groot dat u gecontroleerd wordt.
Hebben uw kinderen niet dezelfde familienaam als u? Dan is het ook een goed idee om een kopie van de geboorteaktes mee op reis te nemen. Zo kunt u de verwantschap tussen u en uw kinderen altijd aantonen.
Check ook altijd op voorhand bij het consulaat of de ambassade in het land van uw bestemming of er nog andere regels zijn waaraan u moet voldoen.

Niet met mama of papa op reis

Als uw kinderen met hun grootouders – of andere personen die niet de ouders zijn – op vakantie gaan, zorg er dan voor dat zij een document hebben waarop u hen toestemming geeft om met uw kinderen te reizen. Vergeet ook geen kopie van uw identiteitskaart mee te geven.

Prettige reis!

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.