De weg van adoptie in nieuw samengestelde gezinnen

Als de liefde nieuwe wegen inslaat, kunnen gezinnen hun hart én hun thuis openen voor nieuwe leden. In de veelzijdige dynamiek van samengestelde gezinnen krijgt adoptie een speciale rol. Het draait niet om het zoeken naar een kind om een kinderwens te vullen, maar om het formeel erkennen van de band met een kind dat je al kent – zoals dat van je partner of een familielid, of ze nu jong of volwassen zijn.

Stel, een kind heeft sinds de leeftijd van 3 jaar geen contact meer met één van zijn biologische ouders. De nieuwe partner van de zorgdragende ouder heeft een diepe emotionele band opgebouwd met het kind, een band die voelt alsof het zijn eigen biologische kind is. Door adoptie kunnen zij deze band officieel maken, waarmee het kind niet alleen emotioneel, maar ook juridisch volledig deel uitmaakt van het nieuwe gezin.

Adoptie als juridische bezegeling

De kandidaat-adoptant en het kind kiezen ervoor om hun bestaande emotionele connectie te formaliseren en te versterken binnen het rechtssysteem. Het is een daad die zowel het hart als de wet raakt, en die een duurzame familieband schept, compleet met alle bijbehorende rechten en verplichtingen.

Volle versus gewone adoptie

Bij het overwegen van adoptie is het cruciaal om het verschil tussen volle en gewone adoptie in België te begrijpen.

Volle adoptie, die alleen mogelijk is bij minderjarigen, betekent het creëren van een nieuwe familie voor het kind, met een volledige juridische scheiding van de biologische familie. Het kind krijgt jouw naam en erft niet meer van de biologische ouders of familie. Eenmaal geadopteerd, is er geen weg terug, tenzij de adoptie tot stand kwam door onrechtmatige praktijken.

Gewone adoptie laat daarentegen de juridische banden met de biologische ouders intact. Het kind kan kiezen om een dubbele naam te dragen en behoudt het recht om te erven van zowel de biologische als de adoptieve familie.

Deze vorm van adoptie is zowel voor minderjarigen als meerderjarigen mogelijk en kan herroepen worden onder bepaalde ernstige omstandigheden.

Adopteren van een volwassene

Of u nu een volwassene of een minderjarige adopteert, de adoptieprocedure vereist een weloverwogen aanpak en een nauwgezette naleving van de wettelijke vereisten.

Bij het adopteren van een volwassene is de toestemming van alle betrokken partijen noodzakelijk, zonder verplichte infosessies of voorbereidingsprogramma’s. De rechtbank zal alle belangen zorgvuldig overwegen en een beslissing nemen ten vroegste zes maanden na het indienen van het verzoekschrift.

Adoptieproces voor minderjarigen

Bij de adoptie van een minderjarig bekend kind ligt de weg iets complexer. Toekomstige adoptieouders dienen een voorbereidingsprogramma te volgen en worden beoordeeld op hun geschiktheid door de familierechter. Een direct verzoek bij de rechtbank is niet mogelijk; men moet eerst langs het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA).

Impact van adoptie in nieuwe gezinnen

Adoptie binnen nieuw samengestelde gezinnen is meer dan een formaliteit; het is een bewuste keuze die een levenslange impact heeft op alle betrokkenen. Het weerspiegelt de intentie om liefde, zorg en verantwoordelijkheid niet alleen in het hart, maar ook in de wettelijke sferen te verankeren.

Hebt u vragen over adoptie of hebt u begeleiding nodig in dit proces? Meester Sarah Bernaers staat klaar om u met expertise en mededogen bij te staan op deze betekenisvolle reis. Neem gerust contact op voor een consultatie en begeleiding op maat.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.