Andy De Rore uit Sint-Gillis-Waas

‘Mij overkomt het niet!’ Misschien dacht u het ook weleens? Vanuit onze luie zetel kijken we naar het nieuws en tv-programma’s zoals De Rechtbank en vragen we ons luidop af hoe sommige mensen zich zó diep in de nesten kunnen werken. Maar opgepast: de beste stuurlui staan aan wal. En voor u het weet staat ook u oog in oog met de rechter. Net zoals Andy. Een onbewuste aanrijding met een stilstaande wagen leverde hem een aanklacht op wegens vluchtmisdrijf. Voor het eerst in zijn leven stapte hij een advocatenkantoor binnen. Gelukkig het mijne.

Van geen kwaad bewust

“Het is nog steeds een beetje irreëel allemaal. Op een dag ging ik mijn auto keren iets verderop in onze straat. Op nauwelijks tien meter van mijn voordeur. Bij dat manoeuvre heb ik blijkbaar een stilstaand voertuig geraakt. Heel lichtjes, want ik heb niets gemerkt en was mij dus van geen kwaad bewust. Tot ik op een dag een telefoontje kreeg van de politie.”

Hoezo vluchtmisdrijf?

“Ik moest meteen langskomen. Op het commissariaat vertelde een agent mij dat er een verklaring tegen mij was afgelegd. Het ging om een vluchtmisdrijf. Ik viel bijna van mijn stoel. We gingen samen naar mijn auto kijken en stelden inderdaad een lichte schade vast. De agent nam enkele foto’s en legde me uit dat ik een brief van de rechtbank mocht verwachten.”

Goed verzekerd

“Ik heb het voorval op geen enkel moment ontkend en heb meteen alles geregeld via de verzekering. Ik had een full omnium en dus geen enkele reden om bewust vluchtmisdrijf te plegen. Dat strookt ook niet met mijn principes. Als ik de aanrijding had opgemerkt, had ik zeker even aangebeld of een briefje achter de ruitenwisser gestoken. Ik weet trouwens nog steeds niet wie de aanklacht indiende.”

Mijn eerste keer

“Mijn verzekeringskantoor werkte samen met advocaat Sarah Bernaers. Ik maakte meteen een afspraak en stapte enkele dagen later het advocatenkantoor binnen. Voor het eerst in mijn leven. Ze doorprikte meteen mijn vooroordeel van de afstandelijke advocatuur. Advocaat Sarah Bernaers was superprofessioneel en legde me de situatie heel vriendelijk, rustig en duidelijk uit.”

(Bijna) gerustgesteld

“Ze vertelde me dat op vluchtmisdrijf zware sancties staan: geldboetes tot in de duizenden euro’s, een rijverbod en mogelijk zelfs een gevangenisstraf. Ik moest even slikken. Maar ze stelde me gerust. Op een heel persoonlijke manier. ‘Zo ver komt het niet!’, zei ze. Toen ik buitenging, viel er een zware last van mijn schouders. Maar eerlijk? Ik had toch wel wat schrik.”

Kort en krachtig

“Zes onzekere maanden na het voorval stond ik in de rechtbank. Wie had dat ooit gedacht? Meester Bernaers pakte de zaak heel kordaat aan. In amper vijf minuten overtuigden ze de rechter. Die legde mij een boete op van 200 euro plus gerechtskosten. En daarmee was het voorval afgehandeld. Eindelijk kon ik die helse periode achter mij laten. Met dank aan de professionele aanpak van Sarah Bernaers.”

Zeg dus nooit ‘nooit’. Andy’s verhaal – én dat van vele anderen – kan ook u overkomen. Weet dan dat er áltijd een oplossing is. En dat ik ze graag voor u uitwerk. Kom langs en we bespreken het in alle rust.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.

Losing control: the difference between incapacity to drive and a driving ban