Mark Janssens uit Sint-Niklaas

Toen Mark in Sint-Niklaas met de fiets ten val kwam, had hij niet verwacht dat de échte strijd pas daarna zou beginnen. Oorzaak van de val? Een slecht aangeduide kabelgoot dwars over de rijbaan. Maar volgens de verzekeringsmaatschappij? “Geen getuigen, geen verhaal.”

Het was geen klein schuivertje. Mark ging hard tegen de grond. Zijn fiets beschadigd, zijn bril – nog geen jaar oud – compleet gehavend en gekneusde ribben die wekenlang pijn deden. Het ongeval gebeurde ter hoogte van een werf waar een kabelgoot over de rijbaan lag. Slecht aangeduid, amper zichtbaar tegen het asfalt. Geen kans om op tijd te reageren.

Maar zijn verzekeraar zag het anders. “Je woont hier 1,5 kilometer vandaan. De rechtbank gaat oordelen dat dit voor jou een gekende situatie is en dat de omgeving je bekend is.” Met andere woorden: eigen schuld, dikke bult.

Zelfs bij de stad, die de vergunning voor de werf had verleend, bleek het niet eenvoudig om duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheid. De verantwoordelijken wezen naar elkaar, maar niemand wilde het dossier ernstig bekijken.

Beroep op objectiviteitsclausule

Na alle mogelijkheden te hebben uitgeput, besloot Mark Janssens beroep te doen op de objectiviteitsclausule van zijn rechtsbijstandsverzekering bij zijn familiale verzekering. Maar wat houdt deze clausule precies in?

De objectiviteitsclausule is een verplichte bepaling in elke rechtsbijstandsverzekering en biedt je de mogelijkheid om een second opinion in te winnen als je het niet eens bent met de manier waarop je verzekeraar je zaak behandelt.

Concreet betekent dit dat je een advocaat naar keuze kan raadplegen om het standpunt van je verzekeraar te laten beoordelen. Bevestigt de advocaat dat je verzekeraar correct handelt en dat een juridische procedure weinig kans maakt? Dan neemt de verzekeraar alsnog de helft van de advieskosten voor zijn rekening.

Maar denkt de advocaat dat je wél een sterke zaak hebt en een procedure haalbaar is? Dan is je rechtsbijstandsverzekering verplicht om alle kosten te dekken – van juridische bijstand tot de rechtbankkosten – ongeacht de uitkomst van de zaak.

En stel dat je, ondanks een negatief advies, toch beslist om naar de rechtbank te stappen? Dan geldt er nog een vangnet: als de rechter je uiteindelijk een beter resultaat toekent dan wat je verzekeraar initieel adviseerde, moet de rechtsbijstandsverzekering alsnog alle kosten vergoeden.

Dankzij deze clausule kunnen verzekeraars dus niet zomaar je zaak van tafel vegen zonder grondige beoordeling. En precies dat heeft in Mark zijn geval het verschil gemaakt.

Hulp van een expert in verkeersrecht

Mark zocht en vond een advocaat in de buurt, gespecialiseerd in verkeersrecht: meester Bernaers. “Vanaf het eerste gesprek voelde ik me gesterkt. Ze luisterde aandachtig, pikte direct op wat belangrijk was en ging meteen aan de slag.”

Meester Bernaers ging ook zelf ter plaatse kijken en foto’s nemen. Ze stelde een juridisch sterk onderbouwd advies op naar de verzekeringsmaatschappij en linkte de situatie aan de wetgeving.

“Toen ik mijn schade initieel zelf aangaf bij de verzekeringsmaatschappij, vond ik dat ik weinig zinnig antwoord terugkreeg. Ze wezen er bijvoorbeeld op dat ik de politie niet meteen had gebeld. Maar wat doe je als je gehavend op de grond ligt en het ziekenhuis zich op nog geen vijftig meter van de plaats van het ongeval bevindt?”

Minnelijke schikking

Door de aanpak van advocaat Bernaers kwam er uiteindelijk toch een minnelijke schikking op tafel. De verzekeringsmaatschappij deed een eerste voorstel van 900 euro, maar na overleg met meester Bernaers werd een tegenvoorstel ingediend. Uiteindelijk werd een bedrag van 1.000 euro toegekend als schadevergoeding voor de kapotte bril, medische kosten en het tijdelijke werkverlies.

Mark blikt tevreden terug op de samenwerking: “Meester Bernaers is niet alleen sympathiek en professioneel, maar ze communiceert ook heel helder. Ik wist altijd exact wat er speelde en werd overal in betrokken. Ze liet me nooit met vragen zitten en zorgde ervoor dat ik me gesteund voelde.”

Problemen met een verzekering na een ongeval?

Ben je slachtoffer van een verkeersongeval en weigert de verzekering tussen te komen? Of wil je nagaan of je beroep kunt doen op de objectiviteitsclausule van jouw rechtsbijstandsverzekering? Neem contact op met meester Bernaers, experte in verkeersrecht.

MaakAfspraakTransp2

Maak een afspraak

Een juridisch probleem kruipt snel onder je vel. Vermijd escalatie en wacht niet te lang om de expertise van een advocaat in te schakelen.

Losing control: the difference between incapacity to drive and a driving ban